ESITTELY

Oy Tykömarin Ab on 2010 perustettu perheyritys, joka alunperin toimi nimellä Teijon Rautahalli Oy/Tykö Järnhall Ab, mutta muutti nimensä 04.02.2020 alkaen nykyiseksi.


Yritys aloitti toimitilakunnostusten ja telakointilaitteistojen teon jälkeen pienimuotoisesti venetelakoinnin vuonna 2013 omistamassaan kylmähallissa osoitteessa Salo/Teijo, Telakkatie 20. Syksyllä 2015 aloitimme varsinaisesti asiakaspurjeveneiden sisätelakoinnin aluksi 6:lla 34-45 jalan purjeveneellä.

Käytämme veneiden telakointiin omavalmisteisia veneet kantavia kuljetus- ja samalla varastointikelkkoja, joita on nyt tehtyinä 19 kpl. Kylmähallin mahtuu nykyisten veneiden koko ja varatut tilat huomioiden 19 purjevenettä.

 

Palvelemme asiakkaita suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Erityisesti haluamme kuunnella ja helpottaa venettään omatoimisesti kausihuoltavaa asiakasta avarissa sisäkunnostustiloissa kunkin veneen ympärillä. Kokonaishintatasomme palvelut huomioiden on hyvin kilpailukykyinen, jota kannattaa vertailla. 

 

 

Kylmäsisätilaa asiakaspurjeveneille on yhteensä käytössä 2 x 650 m2. Telakan vuonna 1958 valmistuneessa rakennuksessa on harjakatto, betonilattia ja sisätiloissa järeä kaarimallinen puupalkkirakenne. Hallissa on aikanaan ollut Teijon Tehtaiden kuivailmainen sen ajan mustanraudan varasto, joka on varusteltu ja kunnostettu piha-alueineen venetelakointia varten vuosina 2010-2022. Hallin ja piha-alueen viimeistelytyöt sekä varustelut jatkuvat edelleen.


10/2020 yritys hankki 1.4 hehtaarin rantakiinteistön noin 200 metrin päästä nykyisistä hallitiloista, aiemman nostorannan vierestä. Sinne on muokattu suojaisa purjeveneille sopivaa nostosivultaan 57 m pitkä laituri 2.9 metrin syvyydellä. Lisäksi moottoriveneille on tehty nostoluiska. Purjeveneiden autonosturilla edelleen tapahtuvien nostojen on tarkoitus alkaa tässä yrityksen omassa rannassa syksyllä 2023.


300 m päässä hallista sijaitsevan ja kevääseen 2023 saakka käytetyn nostorannan eli vanhan kaljaasisataman laiturinreunan pituus on 22 m ja syväys noin 3 m keskiveden korkeudella. Laivaväylä nostorannan ohi kulkee Kemiön Strömman kanavan kautta Hangon suunnasta.


Hallin sisätilojen valaistusvoimakkuus on 365 000 luksia/650 m2 ja värilämpöisyys on 4000 K, mahdollistaen miellyttävät työskentelyolosuhteet. Rakennuksessa on vahvatukirakenteinen peltinen harjakatto ja lautaverhoilu. Hallin puurakenne imee talven lämpövaihteluissa kosteutta sisäilmasta ja mahdollistaa sisätilojen pölykuivuuden myös syksyn ja talven sateilla.


Nostoapuvälineet ovat CE vaatimusten mukaisia, itsekantavia ad 13 tonnin purjeveneiden säilytykseen ja siirtoon suunniteltuja omavalmisteisia teräksisiä purjevenekelkkoja (Tykotransport sailing boat cradle 13 ton, SBC 13). Niissä on 7 isoa  35 x 25 cm tukitassua, joissa on vulkaaniliimattu 20 mm paksu ei-likaava, punainen ja liuottimia kestävä kumipehmuste.


Venekelkoilla on mahdollista talvitelakoida köliin nähden myös reilusti takapainoinen purjevene. Osittain nousevan nostokölin tai kölin pistemäinen kosketuspinta ei ole pääsääntöisesti este telakoinnille kelkoillamme. Asiakkaiden omia pukkeja voidaan säilyttää telakan ulkotiloissa.


Takilan/rikin poisotto ja pystytys sekä purjeveneen nosto ja lasku tehdään lastauslaiturissa pehmosuojatuin liinoin yhteistyökumppanin järeällä kuorma-autonosturilla. Mastojen siirto nostorannasta halliin ja takaisin tehdään 4 m pituisilla 2-akselisilla telakan mastonkuljettimilla. Venekelkan tukitassut säädetään mahdollisuuksien mukaan veneen valmistajan telakointiohjeet huomioden. Veneen pohjan näkit ym. painepestään pois nostorannassa telakan järeällä painepesurilla.


Kelkat veneineen siirretään telakan Volvo L70 pyöräkuormaajaan kytketyllä CE vaatimusten mukaisella telekan omalla 15 tonnin hydraulisella venekelkan kuljettimella (Tykotransport hydraulic cradle transporter 15 ton, HCT 15) hallin sisätiloihin. Mastot varusteineen säilytetään saalingit purettuina avarissa mastotelineissä hallin reunoilla sisätiloissa.


Jätehuoltoa varten on jätekeräyspisteet sisällä. Järvivesi on käytettävissä 240 litran säiliöissä ei-pakkaskaudella. Keväällä veneisiin on saatavissa rajoitetusti puhdasta juomavettä vesijärjestelmien testauksiin. Kevyet vesipesut mm. ennen vahauksia voidaan tehdä sisätiloissa. Hallin molemmissa päädyissä sisällä, on kompostoiva WC erillisellä sisäänkäynnillä ja pois johdetulla ilmanvaihdolla.

 

 

Normaali nostokausi alkaa syksyllä 18.09.23 ja loppuu 27.10.2023. Kemiön Strömman nostosillan läpi on pääsy tilauksesta mahdollista senkin jälkeen. Vesillelaskut alkavat yleensä huhtikuun puolivälissä rannan jäiden lähdettyä. Talvitelakointi 2023-24 päättyy 31.05.2024.

 

Myöhäisempi veneen nosto ja aikaisempi lasku on mahdollista eri sopimuksesta säävarauksin. Läpi kesän telakointi tai pitempiaikainen veneen varastointi on mahdollista eri sopimuksesta. 

Laaajemmatkin korjaus- ja huoltotyöt ovat telakan yhteistyökumppaneiden kanssa työt toteuttaen mahdollisia eri sopimuksesta. (päivitetty 08.06.2023)